Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, July 21, 2011

Conquering Malacca Town, May 2011 - Part 4

Best Blog Tips
Tercapai juga niat nak naik revolving tower yang known as Menara Taming Sari. Ingatlah mahal sangat sampat berpuluh-puluh ringgit. Tapi cuma bayar RM10 untuk dewasa dan RM7 untuk warga emas. Itupun kalau naik sebelum 8 mlm. Kalau lepas pukul 8 mlm, kena bayar full lah ye, sebab pemandangan waktu malam memang best tak rugi. (RM15 unruk dewas).Untuk yang bukan warganegara Malaysia, kena bayar RM2o untuk seorang. Untuk waktu malam ada free drink and muffin, tapi bila dah kat atas tue... ingat-ingat ade ati ke nak makan.. tinggi tue... kan muntah kuning pulak...

Siap ambik gambarlah pulak. Kalau nak gambar tue.. kene bayar RM30. Ada sanggup? Melaka nie kilang pam duit jugaklah ye...

Takpa.. bapa aku yang sponsor... Teropong pulak RM5.. kasi tinggal IC.

Sukanya my daddy... siap teropong tue die yang control. Pelancong-pelancong pulak macam kera kene belacan.. terjerit-jerit macam tak pernah naik... cool cool. Eh.. memanglah dorang first time... Terase je nak humban terus dari menara....

Lepas 7 minit pusing-pusing.. maka turun...Lpeas nie nak naik Eye On Melaka.

Info menarik Tentang Menara Taming Sari
Menara Taming Sari which was opened on 18th April 2008 has become another unique attraction for Melaka.
The tower is located in Jalan Melaka, Banda Hilir, one of the popular destinations for tourists. The vision to built Menara Taming Sari was inspired by Chief Minister of Melaka, Datuk Seri Mohd Ali bin Mohd Rustam. The 110 meter viewing tower was designed based on the legendary Taming Sari Keris, used by the Malay legendary warrior Hang Tuah.

Menara Taming Sari was the First Revolving “Gyro Tower” in Malaysia and this title is endorsed by Malaysia Book of Records. Menara Taming Sari started construction in August 2006. The original site for Menara Taming Sari is at the Melaka River Banks but due the recovery of the ancient artifact, the site was moved to Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah tennis court. The tower was built using Swiss technology & the only tower in the country to have a fully revolving structure. The air-conditioned viewing cabin will be able to accommodate 66 people at one time.

Tower Specifications

Tower Name: Menara Taming Sari (360 degree viewing tower)

Cost: RM24 million together with support Building (Melaka house)

Height: 110 meter

Passenger capacity:
66 passengers

Made/Technology: Switzerland

Ride Duration: 7 minutes


More info, jenguk sini
Teropong sape tue daddy? Jumpa awek tak?

Bawah tue Muzium Samudera...

Yang tu A Famosa, Bukit St Paul dan muzium-muzium diselilingnya


Tapi bila naik waktu malam lagi best........ memang best!!