Posts

Showing posts from December 23, 2009

Perihal Menghormati Orang

Nothing Is Impossible dalam mode yang penat sesangat. Otak ni dah malas asyik buat aktiviti memerah otak dari awal tahun sampai lah sekarang ni. Semalam (21 Disember) sibuk dengan appraisal Key Result Area (KRA) anak buah dan aku sendiri. Lega bila dapat respon yang positif daripada orang atasan, tapi risau juga sebab aku tau yang aku ni kekurangan markah daripada yang satu tu yang mampu membantu aku mendapat markah BEST.

Terus terang, awal tahun 2009 aku ada dengar macam2 cerita yang tak sedap, kaki bodeklah, itulah inilah. Tahun-tahun sebelumnya apa kurang juga, banyak yang aku kena hadapi, khususnya bila kita berbeza daripada orang lain. Biarkanlah... Prinsip aku, hormatilah orang lain sepertimana engkau ingin dihormati. Buruk2 mana pun perangai, tanggapan dan kata2 orang, aku harus hormati:

1. Kerana kita sama rakyat Malaysia dan negara demokrasi, bebas untuk membenci dan dibenci. Tapi aku pilih mengasihi.

2. Mereka semua berasal daripada latar yang berbeza, maka janganlah kita cub…