ALLAH PEDULI..........

Lagu Allah Peduli diharam

Oleh NORHAYATI YAHAYA
"SHAH ALAM - Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) mengharamkan lagu Allah Peduli nyanyian penyanyi terkenal Indonesia, Agnes Monica kerana liriknya mengelirukan dan boleh memesongkan akidah.Pengerusi MAIS, Datuk Mohamad Adzib Mohd. Isa menegaskan, ini kerana pihaknya berpendirian penggunaan kalimah Allah hanya untuk orang Islam sahaja.


Katanya, walaupun beliau belum pernah mendengar lagu penyanyi Indonesia yang beragama Kristian itu dan tidak pasti sekiranya ia ada diputarkan di negeri ini, namun hakikatnya lagu itu boleh diharamkan.

"Penggunaan kalimah Allah diwartakan di bawah Bahagian I Jadual kepada Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan dan Perkembangan Di Kalangan Orang Islam) 1988 sebagai perkataan yang tidak boleh digunakan oleh orang bukan Islam.


"Mana-mana orang bukan Islam yang menggunakan perkataan Allah dalam kitab agama atau penerbitan agama bukan Islam melakukan kesalahan dan boleh didakwa di bawah enakmen tersebut," katanya di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan beberapa laman blog yang mengecam dan mengutuk lagu penyanyi Indonesia itu yang kini popular dalam siri drama yang ditayangkan stesen televisyen popular.

Berdasarkan lirik lagu tersebut, perkataan Allah diulang beberapa kali di bait-bait awal lagu tersebut, manakala perkataan 'Sebab Allah Yesus ku mengerti' di lirik akhir lagu tiga minit 40 saat itu."
Sumber dipetik daripada Kosmo!
Komen aku:

Lagu ini sebenarnya bukan milik Agnes Monica, sebetulnya ditulis dan dibawa oleh Jonathan Prawira, seorang ahli muzik yang lahir baru (bermaksud meninggalkan kehidupan yang lama, dipulihkan dan menjadi baru - regaining new life). Lagu ini sering dibawa oleh pelbagai oleh artis gospel yang lain di Indonesia, seperti Nikita, Jeffry S. Tjandra (sekadar menyebut beberapa nama). Kenapa menjadi sesuatu yang terang, jawapannya kerana Agnes Monica yang kita kenal. Nyanyian Agnes sewaktu perayaan Hari Natal di Indonesia, mungkin 2 atau tiga tahun dahulu.

Popular posts from this blog

D'Tox Programme

Rumah Sewa Seksyen 24, Shah Alam

The Truth About Rhea Arella ; The Journey of An Amazing Worshipper